När det inte längre gick att snickra och måla ute blev det tid för att påbörja renoveringen av bakstugan. Redan för 2 år sedan murades skortenen om och den gamla vedspisen ersattes av en annan gamal spis. Först måste dock utrymmet rensas från alla prylar och utrustning som fått sin plats i bakstugan under de 6 år som vi bott här. Fast många av sakerna är inte våra, såsom barnvagnar och småcyklar.
Det första som gjordes var att måla taket i vitt,
och därefter sätta in en riktig dörr, för att kunna behålla värmen i bakstugan. Lämpligt nog fanns en gammal fin dörr på uthusvinden. Den var något för hög, men det gick att få till det i alla fall genom att bygga en dörrkarm på insidan av bräddörren, som utgör ytterdörr. Bild visar hur:
Efter att ha sopat och damsuget, flyttat in lite möbler gick det att premiärbaka strax före lucia. Dagen då barn och barnbarn samlas för att julbaka. Eftersom det var första gången vi provade bakugnen var det väligt spännande och se hur snabbt och hur varmt det kunde bli. Kjell startade eldningen 2 timmar innan beräknad gräddningstid av tunnbröden. Vi eldade både över och under bakplåten. Med halvmeterlånga vedträn blev hela ugnen uppvärmd.
Vid 300 grader rakades ved och glöd bort från bakplåten ut mot sidorna. Efter en stunds väntan var det dax att prova.
Och samtidigt pågick bak av pepparkakor och lussekatter inne i köket.
Och hur gick det med tunnbrödsbaket då? Jodå hyggligt bra med tanken på att det var första gången. De första 2 kakorna brann upp och fick slängas ut i snön. Men efter att ugnsluckorna fått stå öppna en tid, sjönk temperturen till lagom 225 grader. Då blev brödet bra. Men man fick vara på sin vakt, det tog inte många minuter inna bröden var färdiga. Summa sumarium , en premiär som lockar till fler försök. Men innan dess skall renoveringen fortsätta.