Miljö och Energi

Kort om uppvärmningssystem på prästgården.

Ved
Huset- som byggdes 1787- hade från början murande skorstenar, till vilka kakelugnar var anslutna. Vi tror att huset hade 2 skortstenar från början och att en tredje kom  till i samband att huset förlängdes söderut runt 1820. Då kom köket med tillhörande pigkammare och ett stort skafferi i bottenvåningen. På övervåningen 1 stort sovrum med 2 kammare intill. I köket fanns vedspis. Innan 1820 lagades maten i det intilliggande uthuset. Förmodligen var det också tvättsuga. (mer om detta kommer under fliken ’Historia’)  Alla rum -och då räknas inte kammare-var således uppvärmda med kakelugn. Alla kakelugnar utom 1 revs i samband att koks infördes som  värmekälla 1935. I det nya uthuset, som byggdes 1935, byggdes en bak och tvätt-stuga och man behöll den gamla pannan (för varmvatten) och bakugnen från det gamla uthuset. Skorstenen i bakstugan revs runt 1960 ?, men har  2011 byggts upp igen.

Koksperioden
Håltagning för koksränna tas upp på västra sidan ner till källaren 1935. Kokspanna av fabrikan Götaverken model V.0. installerades. Totalt 18 radiatorer installerades.

Oljeperioden.
2 oljetankar har funnits. Den första, som grävdes ner 19??, hittades väster om huset i samband med energiborrningen för bergvärme (se bilder och text från November 2007). Den andra som var på ca. 4 m2 var installerad i uthuset och var förbunden med oljepannan (brännaren), som stog i källaren, med en nedgrävd (25 m) kopparrör.

Bergvärme.
Installerades nov 2007 i samband med att vi flyttade in. Projektering hade då pågått sedan Juli. 3 offerter- med 3 olika värmepumpsleverantörer- begärdes in.

IVT, Thermia och Nibe var de som vi hade valt ut. Thermia försvann tidigt pga höga kostnader och svag återförsäljare.

Nibe och IVT bedömde vi vara jämbördiga både vad gäller kvalite och kostnad för den kapacitet som vi behövde.  Till slut valde vi IVT med IVT center som totalentrepenör.

Rent teknisk fungerar IVT utomordentligt bra , men med facit i hand var det fel att välja IVT center Sävedalen. Både projektering och genomförande var undermåligt. En ”ful” installation sa en  rörmokare – med 35 års erfarenhet- som var här för ett annat uppdrag. Håller med! Ett annat  fult knep var att för att få det pris som utlovades i offerten krävdes medlemskap i Villaägarnas riksförbund. Och det var vi inte medvetna om och önskade heller inte ett sådant medlemskap.

Lite tekniska uppgifter:
Borrhål= 200m.
Värmepump=IVT Greenline HT+ E11 med beräknad avgiven effekt på 14,2 kW.

Total energianvändning – i genomsnitt de första 5 åren- blev 15800 kWh. Då är hushållsel och el till Kjells kontor (företag) inräknat. Detta blir 39,5kwh per m2 och år.
De senaste åren (från 2016 och framåt) ligger förbrukningen på ca. 13400kWh. Den lägre energianvändningen beror på flera faktorer, bättre isolerade fönster samt  bättre isolering i flera av kamrarna i samband med renoveringsarbete.

Miljö.

Avlopp: 3 kammarbrunn, som tömmes 1 gång/år.

Vatten: egen grävd brunn. 6 ringar. Tätat oktober 2007. Vattentest utförd december 2007. Järn och mangan filter insatt 2010.

Sopor: 4 veckors tömning. Källsortering och 2 varmkomposter. Egna hönor.  Därför nästan inget att leverera till sopbilen.

Växthus: 30 m2. Vindruvor, tomater, gurka och div. kryddor och grönsaker.

Co2 balansräkning: pågår, men det ser bra ut! Del i vindkraft och max 1000 mils körning med bil per år. Egen skog , ägg och en hel del egna frukt och grönsaksprodukter.

………

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =