Grundmuren samt kaosteori ala’ Solberga

För att få ordning på den norra muren har vi anlitat en muraren från trakten. Dessutom skall vi  så småningom göra en del andra murningsprojekt. Bl.a. skall vi försöka återställa den gamla bakstugan. Men vi tar det ifrån början och återkommer till kaosteorin. Det började med att Anders och Kjell gick loss med slägga och tryckluft för att få bort alla lösa delar.

Användning av ett tryckluftsaggregat kan starkt rekommenderas. Men köp inte för litet! Det första som vi köpte –ett encylindrigt – brann bokstavligen upp efter några timmars jobb. Nu har vi ett tvåcylindrigt. Stor trycktank (50l) är också bra. Men nu går vi vidare i berättelsen…

Först fogades alla stenar med kalkbruk. Elva säckar gick det åt. En tjärpapp sattes upp för att skydda syllen, därefter fästes ett putsnät. Tre betongborr hann och bli utslitna innan nätet var helt på plats. Dessa bägge moment gjordes helt i egen regi.

Och så här ser det ut 17 november. Ytskicket saknas, men i övrigt klart.

För att förbereda inför murarjobbet med skorstenen till bakstugan måste en hel del saker bli åtgärdade först. Och det är detta som medför att startskottet går för  en av de otaliga tillämpningarna av Kaosteorin enl. Solberga Prästgård.  I detta fallet får man följande händelsekedja: på uthusvinden måste det röjas för att komma åt den kapade skorstenen. En halv dags städning till att börja med. En gammal kista står längst in i hörnet. Denna är i stort sett det enda som lämnats kvar av tidigare ägare. Och man kan förstå varför, kistan har måtten 163x68x80 cm (l x b x h) och väger ca. 50kg. Men för att få ner kistan från vinden måste jag såga ner de gamla räckena samt delar av trappan. Väl ute får kistan sig en rejäl tvättomgång med trycksprutning och såpa. Efter fem dagar i snickarverkstaden med omväxlade värmeprogram och avfuktning blir den gamla kistan riktigt torr och fin. Vid närmare granskning ser man att det är skrivet med blyerts en fin notering inne i kistan. Den är gjord av August Persson i Åseby 1880. Så här ser det nu ut i delar av hallen.

För att kunna reparera uthusvinden och samtidigt utvidga golvytan var vi tvungna att beställa hem mer virke. Ca. 1000 löpmeter virke, i varierande storlek och kvalitet, togs hem. (Passade givetvis på att ta hem material för en del projekt som ligger lite längre fram.)  Här är det nya golvet och räcket på gång.

Och när Kjell ändå var på gång där uppe på vinden så blev det mer golv och några ”bås” för gammalt virke och andra bra saker att ha.

Och så här blev det. Inget märkvärdigt men en liten finess är att räcket enkelt går att ta bort, ifall stora saker skall upp eller ned från  vinden.

Mycket annat händer förståss också, tex. när Ludvig är på besök. Då blir det krattning, bakning och massor av lek. Här ett litet smakprov.

Och virke går att använda till mycket!

Och så kom det snö i början av november. Detta hade inte våra hönor upplevt tidigare, så de tyckte inte om att gå ut utan stod länge och tryckte utefter den snöfria husväggen.

Hur fort kan man göra en tårta? Med det man har hemma. Svar: 10 min. Man tar en färdig tårtbotten. Vispar 5dl grädde. Blandar hälften med jordgubbssylt. Tittar i matkällaren efter något att garnera med. Tar en burk päron och lite god mörk choklad och den är klar. Vem gör detta? Vår egen konditor Helena.

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt, Uthuset, Utvändigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =