Vad ett kylskåp kan ställa till med

När det var som varmast och mest bråttom med målningsprojekten fick vi en vattenskada i köket till följd av att kylskåpsdörren hade brakat ner igenom bottenstoppen. Dörren höll helt enkelt inte för alla varor som fanns i dörrfacken. Och så här ser händelsekedjan ut:

Dörrens undersida går sönder och  sjunker, lampan i kylskåpet brinner hela tiden (eftersom switchen inte slår ifrån pga den för lågt sittande dörren), kylskåpet blir för varmt, kompressorn går för fullt varvid det bildas mycket kondensvatten. Vattnet svämmar över uppsamlingsfatet för kondensvatten och rinner ner i laminatgolvet, som börjar svälla och ’skjuter’ rygg.

OCH, detta har hänt oss tidigare – bara för några år sedan – med samma sorts kylskåp, så varning för BOSCH kylskåp!

Kontakt med försäkringsbolaget If. Två veckor, ingen reaktion. Kjell ringer och undrar – kanske If står för OM det händer något så får du stå där. Då blir det fart. Besiktningsman dyker upp två dagar senare. Visst måste golvet bytas. Nästa dag och en massa dagar därefter är det bara att stiga upp kl. 7 och öppna för snickare.

När golvet väl var borta passade vi naturligtvis på att titta på hur undergolvet såg ut. Vi öppnade dessutom två provschakt (mitt på köksgolvet) för att utröna om köksavloppet gick tvärs igenom köket och ut tillsammans med avloppet från tvättstugan.   Om det händelsevis är någon som undrar varför det skulle vara intressant så finns det två svar. Nämligen:

1. Det finns inga ritningar på huset överhuvudtaget, så man måste vid varje lämpligt tillfälle passa på att skaffa sig mer information om hur huset är byggt.

2. Om vi i en framtid skall byta köksinredning måste man först byta ut det 70 år gamla gjutjärnssystemet. Och då är det bra att veta hur man gör det!

fuktskada-i-koket-1

Vi hittade inget köksavlopp. Fotot som visar var vi tog upp golvet är tyvärr något suddigt (det var lite snurrigt just då med två snickare i farten). Hur som helst så framgick det att det var fullt med jord och sand ända upp till golvreglarna. Och det var snustorrt, trots långvarig regnperiod. Skönt att veta.

oppnat-koksgolv

Och så här blev det.

nytt-köksgolv

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + två =