Återanvändning o nytt

När den nordvästa väggen väl blev färdig och en del andra gamla projekt, då fanns det plötsligt några dagar som inte var bokade för något projekt. Då passade kjell på att  återanvända de gamla golvbrädorna som togs upp i den övre hallen (förra vinterns projekt). En liten sväng till verkstaden och ett tag med huveln så blev golvbrädorna som nya. Av dessa snickrades 2 st väggfasta sängar i barnkammaren. Så här blev resultatet:
Barnkammaren 2013_sept

Men så var det äntligen dax att påbörja ett av de stora och sedan länge önskade projektet, nämligen en carport med ett tillhörande föråd.
Tidigare i somras- juli-2013- hade vi murat upp 2 varv med skalblock. Armeringsjärn lades i mitten och sedan fyllde vi på med cement. Vi valde färdigblandade 25kg säckar. Det blir bättre kvalite då – om man inte murar ofta och vet precis. Kompisen Karl-Olof hjälpte till. Så här såg det ut då.
Murning till carport
Men nu – i början av oktober- kom det beställda virket. Bara att hugga i!
Det skall bli en carport
Genom att beställa färdiga takstolar var mycket vunnet. Efter att ha skjutet en bottenbräda på plats på muran var det enkelt att ställa och spika fast stolpar. Med bärlina ovanpå var det sen bara att lägga på takstolarna. Viktigt att takstolarna kom på rätt avstånd samt i lod.
En liten bit på vägen
Takstolarna på plats
Med takstolarna på plats var det bara att börja spika på råsponttaket.
Taket är på gång
Och sedan väggarna. Det gick undan värre under några dagar. Mycket tack vare att vädret var stabilt o bra.
Carport börjar bli klar
T
akpapp och påläggning av läkt. Här var vi lite noggranna med att mäta så att allt skulle passa och gå ihop på slutet. Med jämnt antal tegelrader såväl på längden som på bredden. Här provar vi en rad för säkerhets skull.
Takläkt på carportenVi valde att använda begagnat taktegel för att taket skall gå ihop med det befintliga på uthuset. Vi hittade ett parti med drygt 500 tegelpannor på den lokala loppisen för 1 kr/styck. Mycke taktegel kräver mycke folk. Storfamiljen inkallades för tjänstgöring på prästgården. Även Ludvig hjälpte till.
Ludvig hjäper till 2
Vädret var fortfarande hyggligt och därför hann vi måla alla väggar en första gång samt sätta upp vindskivor och takplåt. Här är Helena i farten med att måla sin favoritfärg, falu rödfärg, som går snabbt och enkelt att dra på.
Helena målar carporten
Så här långt hann vi innan höststormarna och regnet kom i början på november. I stort sett klart alltså.
Carport i närmaste klar i början av nov-13

 

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt, Uthuset. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + tjugo =