Kakelugn och bakugn

Något lite blev det gjort under Juni. Orsaken till det lilla ligger i att  det var värmebölja och att Kjells termostat slagit till- och det gör den vid 24 grader- så då blir det inte mycket gjort på dagarna. Det var bara att invänta kvällen och natten med svalare väder. Och som tur är är det ju ljust nästan hela natten.

Dammen blev klar- för denna gången.  Nya stolpar för nätet runt dammen samt grind sattes upp. För att kunna sträcka nätet användes ett dragblock och ett kraftigt rep fäst i ett träd. Sen var det bara att skarva ihop de olika delarna i gunnebostängslet. En kombination av sy- och metall-slöjd.

Och naturligtvis skall det vara guldfiskar i dammen. Ludvig och morfar åkte iväg till Kungälvs zoo för att inhandla fiskar. Ludvig fick välja färg. Det blev blandat gula, röda och några blandfärgade.

Sedan länge har vi haft en dröm om att få sätta in kakelugnar i prästgården igen. (Alla utom en togs bort när den moderna oljan installerades)  vi har sökt efter en lämplig kakelugn länge och så plötsligt i början av Juni fann vi en gammal (1860 talet)  nermonterad. Vi beställde uppsättning samt lite övrig murning från ett murarföretag i Kungälv. Strax före midsommar påbörjades monteringen.

som växte upp

och så här ser kanalerna ut innuti

Den färdiga kakelugnen kommer att visas i nästa blogg. Vi väntar på att den skall ”bränna” för att sedan fogas. Under tiden påbörjades ett annat av våra långsiktiga projekt, nämligen att återställa bakstugan i sådant skicka att det faktiskt skall gå och baka där. Förrutom annat pyssel som kräver spis eller ugn, såsom ljusstöpning ….
Först fick murarna mura upp den gamla avhuggna skorsten igen. Och därmed så fick vårt uthus en ny profil.

Den gamla vedspisen revs ut och en annan gammal renoverad spis inhandlades och monterades. Kolla denna gamla
och den nyamed sina fina gjutningar inne i ugnenOch den gamla luckan till bakugnen tog Kjell hand om..

och så här blev den

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt, Utvändigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =