Sommaren gick fort

Ja, i den betydelsen att vi inte har hunnit med att blogga alla aktiviteter. Så här kommer ett axplock från juni, juli och augusti:

Först midsommarfirande med familjen. En liten midsommarstång hann vi med att göra. Lagom stor för barnbarnen. (På bilden är svärsönerna inte med, det är dom som fotograferar!)

Och så skulle flaggstången renoveras. Kulan blåste av i höstas, så det var dax att köpa ny. Vi passade på att tvätta flaggstången och vaxa den. Nya snören och ny toppkula.

För att kunna få ner väggskivor och takplattor i trappan, behövde vi använda våran byggställning. När man tar bort de stora stödfötterna så blir ställningen (climtec) så smidig att man kan ha den inomhus. Kjell byggde en liten pall för att få ställningen att stå stadigt i trappan.  

Vid nedtagningen av skivorna i trappan dök en gammal trappmålning fram. Av vinkeln på målningen kan man dra slutsatsen att det funnits en annan trappa tidigare och som var brantare.

Vi funderade flera dagar på om vi skulle ta bort takskivorna i allrummet när vi ändå håller på. Men vad finns under. Kommer det att rasa ner en massa sågspån från fyllningen i vindsbjälklaget? När en taklist togs bort såg vi något mörkt och misstänkt. Beslutet kom naturligt. Vi tar bort takskivorna.

En gammal vattenskada visade sig. Den härrörde sig från expansionskärlet för det oljeeldade värmesystemet. Kärlet stog precis över den skade takdelen. Problemet visade sig vara mycket större än den lilla fläck som vi först såg.  

Av en 3 x 6 tums takregel återstod endast en fingertjock del, på det ställe som var värst. (Bilden är tagen uppifrån vinden.) Så där gick det en dag extra för att reparera. Genom att såga av brädorna lite osymetriskt kan man byta ut till nya brädor så att inte alla skarvar kommer på samma ställe. 

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 1 =