Trapprenovering

Efter nyår var det dax att starta ett nytt projekt, tyckte Kjell. Nu när allrummet är klart. Och visst var det nödvändigt att ersätta den gamla heltäckningsmattan – som var hellimmad. Vad gör vi?  Många olika alternativ fanns med i diskussionen, köpa ny trappa, byta ut heltäckningsmattan, sätta fast en gångmatta, måla eller renovera med s.k. renoveringssteg. Det blev inte ny trappa, så den gamla heltäckningsmattan måste bort hur som helst. Efter ett tag fann jag (Kjell) att det bästa sättet att få bort limmet var att använda multiverktyget med färgskrapan påmonterad. Det blev ändå ett drygt arbetet. Några timmar om dagen i 1 veckas tid. 2013-jan_trapprenovering börjar
Beslutet blev att måla sättsteget och köpa nya steg.

2013-feb_trapprenovering
Efter lite provmålning kom vi fram till att det skulle vara en mellangrå färg på sättstegen och att renoveringstegen skulle vara i stavlimmad ek från Lundberg. Allt för att få lite gammaldax stuk på det hela. Eftersom inget sättsteg skulle användas fick jag sätta exakt tillsågade spännklossar i bakkant och tvingar i framkant.
2013_feb_Limning av trappsteg
Trots att jag följde instruktionerna noggrant och använt anvisad limtyp (MS-polymer) började stegen att ”krulla sig” när tvingarna och klossarna tog bort. Stegen reste sig i fram- och bakkant. Det känndes tung efter allt arbete som var nedlagt.
trappsteg som krullar sig
Kontakterna med tillverkaren gav först ingenting. De skyllde på att jag inte använt deras egna lim, fast det inte står något om detta  i monteringsanvisningarna. Återförsäljaren hade inte den limtypen hemma och visste heller inget om att det var nödvändigt att använda tillverkarens lim. Tillverkaren skulle återkomma med det snaraste och eventuellt komma på besök. Efter 3 veckor har det inte hänt något. Jag började prova med att skruva fast stegen för att därefter spackla med ekfärgat spackel. Det  visade sig då att trappsetegn var så överspända att flera skruvar (4 x 45 mm)  gick av. Något steg sprack. Efter lite funderingar blev det skruvmetoden som jag valde. Bilden nedan visdar det (nästan) färdiga resultatet.
Trappan klar
Översta steget krävde lite extra funderingar. Eftersom ekstegen bygger 12 mm, så skulle det bli en kant mellan det nya golvet i allrummet och trappan om ett steg monterades på översta steget. Vi valde därför att slipa original steget i trappan och täcka över skarven med en mässingslist.
Trappan uppifrån
Slutsats: Varning för stavlimmad ek från Lundbergs. (några timmar efter publisering av detta inlägg kom det svar från Lundbergs. De har fått in flera reklamationer på just denna varan och man vet ännu inte orsaken)

 

Det här inlägget postades i Huset, Invändigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − två =